Ministerstvo dopravy chce pomôcť Košiciam, aby mali viac leteckých liniek

16.12.2011 Košice

Košice (16. december 2011) – Užšia spolupráca košického letiska a ministerstva dopravy sa môže stať impulzom pre väčší rozvoj letiska. Obe strany majú záujem, aby kooperácia bola intenzívnejšia. Zhodli sa na tom dnes prvý podpredseda vlády a minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Figeľ a predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ Letiska Košice - Airport Košice, a. s., Michael Höferer.
Minister dopravy má záujem, aby sa vnútroštátne ako aj medzinárodné letecké spojenie Košíc rozšírilo, predovšetkým o spojenia s Britskými Ostrovmi, ktoré občania najviac postrádajú. „Pracujeme na celkových stimuloch pre priemysel a cestovný ruch aj na východe Slovenska, pričom letecká doprava je neodmysliteľnou súčasťou tohto procesu,“ povedal po stretnutí s predsedom predstavenstva košického letiska minister dopravy Figeľ. Na stretnutí diskutovali o aktuálnych témach týkajúcich sa prevádzky letiska a jeho ďalšieho rozvoja.
Predseda predstavenstva letiska informoval ministra o aktuálnej situácii spoločnosti. Chod prevádzky je plynulý s vysokým dôrazom na bezpečnosť letovej prevádzky. Zároveň predseda predstavenstva informoval i o priebehu rokovaní s potenciálnymi leteckými prepravcami, ktorí by mohli prísť do Košíc. Prípadné otvorenie nových leteckých liniek však závisí aj od záujmu samotných leteckých spoločností a aktivít regiónu.
„Pre otvorenie nových destinácií z letiska Košice je v rámci cestovného ruchu nevyhnutná marketingová a finančná podpora pre leteckého prepravcu, a to okrem letiska, i zo strany ostatných zúčastnených subjektov a to štátu, regiónu a mesta. Preto vítame iniciatívu ministra dopravy a do budúcna máme záujem spoločne hľadať možnosti, ktoré zabezpečia ďalší rozvoj košického letiska a budú mať pozitívny dopad na celý región,“ povedal Höferer.
Košice v roku 2013 budú Európskym mestom kultúry. Tento projekt by podľa ministra dopravy aj šéfa letiska v Košiciach mal prispieť k dynamickejšiemu rozvoju cestovného ruchu, ako aj rozšíreniu leteckých destinácií. Zároveň má tento projekt jedinečný potenciál zviditeľnenia samotného mesta i regiónu a to predovšetkým z pohľadu zvýšenia návštevnosti, predĺženia pobytov a teda celkového naštartovania aktívneho cestovného ruchu v regióne Východného Slovenska.
Košické letisko získalo pred piatimi rokmi nového majoritného vlastníka. Po predaji 66 percent akcií sa ním v októbri 2006 stala firma KSC Holding, dcérska spoločnosť konzorcia TwoOne. Štát prostredníctvom ministerstva dopravy vlastní v Letisku Košice - Airport Košice 34 % akcií.



Mgr. Ľubomír Tuchscher
riaditeľ odboru pre vzťahy s verejnosťou
 

Vyberte región